De kenmerken van de Ragdoll

 

Karakter 

De Ragdoll is een  rustige  en zachtaardige kat. Hij is sociaal naar andere dieren en naar mensen toe. De Ragdoll kan goed met kinderen overweg en is gemoedelijk , hij laat zich dus ook gemakkelijk opnemen. 
Ragdolls zijn nieuwsgierige katten die graag mee komen kijken waar je mee bezig bent. Ze zijn niet graag alleen en zullen dus graag in gezelschap van mensen of andere dieren vertoeven. Een ragdoll kan best een soortgenootje gebruiken zodat hij zich niet eenzaam voelt. 
Ze zijn echter geen schoothangers hoewel hierop natuurlijk genoeg uitzonderingen bestaan. De ragdoll zal wel met plezier naast jou in de zetel liggen of steeds in jouw buurt te vinden zijn. 
 

Uiterlijk

De Ragdoll is een middelgrootte kat. Het lichaam en zijn kop zijn stevig gebouwd. Het gewicht van een volwassen poes varieert tussen de 3 kg en de 6 kg. Bij katers schommelt het gewicht tussen de  5 kg en de 10 kg. Hierop zijn er natuurlijk altijd nog uitzonderingen mogelijk. 
De Ragdoll heeft een halflange vacht en prachtig volle staart. De vacht kan je best 1x per week kammen zodat de vacht niet gaat klitten. Een ragdoll verliest best wel wat haar. Er wordt wel eens gezegd dat de Ragdoll hypoallergeen is maar dit klopt niet! 
De Ragdoll is een pointed kat dit wil zeggen dat de staart, de poten het masker en de oren gekleurd zijn.  De ogen van een Ragdoll zijn blauw en ovaalvormig. Kittens van de traditionele Ragdoll worden wit geboren en kleuren langzaam door. De Ragdoll is volledig uitgekleurd als hij ongeveer 4 jaar oud is. 


De kleuren

Seal

Donkerbruine tot zwarte kleur.                                                                                          De voetzooltje en neusleertje zijn donkerbruin tot zwart gekleurd bij de colourpoint Ragdoll.

Blue

Blue is de verdunning van Seal en is een licht grijze kleur.                                           De voetzooltjes en neusleertje zijn grijs gekleurd bij de colourpoint Ragdoll.

 

Chocolate

Warme melkchocolade kleur.                                                                                              De voetzooltjes en neusleertje hebben een melkchocolade kleur bij de colourpoint Ragdoll.

 Lilac 

Lilac is de verdunning van chocolate en is een licht grijze kleur met een rozige ondertoon.                                                                                                                                De voetzooltjes en neusleertje zijn oudroze bij de colourpoint ragdoll 

 Red

(Ook wel Flame genoemd) is een oranje kleur. Deze kleur heeft langer nodig om door te kleuren, red kittens blijven wat langer wit.                                                 De voetzooltjes en het neusleertje blijven roze. 

Cream

Cream is de verdunning van Red en is een licht oranje kleur. Cream kittens zullen heel langzaam hun kleur krijgen.                                                                          Ook bij cream zullen de voetzooltjes en het neusleertje roze blijven. 

 Tortie

Tortie Ragdolls zullen meestal poezen zijn. Door een genetische afwijking komt een tortie kater wel eens voor maar dit is eerder uitzonderlijk. Deze kater is dan meestal onvruchtbaar. Torties hebben niet 1 van bovengenoemde kleuren maar zullen seal en red of blue en cream of chocolate en red of lilac en cream zijn. 
De voetzootjes zullen gevlekt zijn.                                                                      

De Patronen

Colourpoint

De points zijn donker gekleurd. Het lichaam is zachtjes gekleurd. Het contrast tussen de points en de vachtkleur is best groot. De voetzooltjes en het neusleertje zijn gekleurd.

Mitted

Betekend wanten. De points zijn gekleurd behalve de pootjes. De mitted Ragdoll heeft witte ‘sokjes’ aan zijn voorpoten en witte ‘laarsjes’ aan de achterpoten. De kin en borst zijn wit en op de buik loopt een witte streep. Het komt soms ook voor dat een mitted Ragdoll een wit vlekje op de neus heeft, dit wordt een blaze genoemd..

Tabby

Ook wel lynx of agouti genoemd is een streepjespatroon. Hierbij zijn de oorrandjes wit, heeft de ragdoll een witte rand rond de ogen  en ook de snorpadjes zijn wit.

Bicolour

Heeft donkere points en een omgekeerde V op zijn hoofd. Hij heeft een witte lichaamskleur, een gekleurde rug met hierop een witte vlek. Zijn neusleertje en voetzooltjes zijn roze. 

Bij de bicolour maken we ook nog een onderscheidt tussen de high mitted, mid high white, high white en true bicolour. Dit is voor de fokkers van belang om te kunnen voorspellen welke patronen hun kittens kunnen hebben. Dit wordt niet op de stamboom vermeld, hierop zal enkel bicolour staan.     


                                                 High Mitted                                      

                           

                                           Mid High White                                

         

                                                  High White